woensdag 10 februari 2010

Outlook synchroniseren met Gmail

De meeste mensen die overstappen naar Gmail zullen op dit moment een e-mailprogramma (client) zoals Outlook gebruiken die je e-mails lokaal op de harde schijf van je computer opslaat.

Voorbeeld:
Je hebt een email account bij je Internet Provider, bijvoorbeeld UPC of KPN. Deze hebben een E-mailserver die je berichten ontvangt en bewaart totdat je ze ophaalt met je e-mailprogramma. Daarna worden ze gewist. Het e-mail adres dat je gebruikt is bijvoorbeeld  gebruikersnaam@upcmail.nl. Om je e-mails binnen te halen gebruik je een zogenaamde e-mail client zoals Outlook of Outlook Express van Microsoft. Wanneer je Outlook start, maakt dit programma contact met de server van UPC, kijkt of er nieuwe e-mails zijn, haalt deze op en slaat ze ergens in je computer op. Bij uitgaande mails gaat het natuurlijk net andersom. Het mailtje dat je geschreven hebt wordt opgeslagen op je computer en verzonden naar de e-mailserver die voor de verzending zorg draagt.


Het is - gek genoeg - vrij ingewikkeld  om de e-mails en contactpersonen die ergens in je computer staan opgeslagen vanuit Outlook te back-uppen. Er is niet zoiets als een map met ontvangen en verzonden berichten op je computer te vinden die je kunt kopiëren. Gevolg is dat veel mensen die een nieuwe computer kopen veel moeite hebben om deze gegevens over te zetten en dan maar accepteren dat ze die gegevens kwijt raken (Doodzonde!). Met Gmail hoef je je daarover in de toekomst in ieder geval geen zorgen meer te maken. Je mailtjes staan voorgoed veilig op het internet opgeslagen en kun je ze altijd en overal vanaf elke computer met een internetverbinding ophalen. 

We gaan er nu voor zorgen dat je oude e-mails en contactpersonen in Gmail worden geïmporteerd. Ook kun je er voor kiezen om je vertrouwde e-mailprogramma te blijven gebruiken met Gmail, mocht je dit toch prettiger vinden. In dat geval zorg je ervoor dat de e-mails vanauit Gmail in je e-mailprogramma worden geïmporteerd. Je mails worden dan zowel op je computer als op het internet opgeslagen.

1. Ga in je Gmail account naar "Instellingen" rechtsboven
2. Ga naar het tabje "Doorsturen en POP/IMAP"
3. Onderaan in "IMAP-toegang" vink je "IMAP inschakelen" aan.

Wanneer je dit gedaan hebt klik je op "Wijzigingen opslaan" onderin het scherm.

Nu moet je in het email programma dat je gebruikt Gmail als account toevoegen. De procedure hiervoor verschilt per programma. Kies in onderstaande koppelingen het programma dat je gebruikt voor de exacte procedure. Als je niet weet welke Outlook versie je gebruikt, start je het Outlook programma, klikt op help en kiest "Over Outlook". 

Outlook Express (Windows)
Outlook 2003 (Windows)
Outlook 2007 (Windows)
Apple Mail 3.0 (Leopard)

Onderstaand demonstratie filmpje is een voorbeeld hoe je Gmail synchroniseert met Outlook Express (Engelse versie). 



Als je één van bovenstaande procedures gaat doorlopen heb je in ieder geval de volgende gegevens nodig, dus houd die bij de hand:

Server voor inkomende e-mail (POP3, IMAP of HTTP) = imap.gmail.com
Soort server voor inkomende e-mails = IMAP
Server voor uitgaande e-mail (SMTP) = smtp.gmail.com
Vink onder Uitgaande e-mail (SMTP) het selectievakje aan naast "Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig". 
Poortnummer Uitgaande e-mail (SMTP) server: 465
Vink onder Inkomende e-mail (IMAP) het selectievakje aan naast "Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig". 
Poortnummer inkomende e-mail server = 993.


Contactpersonen importeren
Om je contactpersonen in Outlook naar Gmail over te zetten moet je ze eerst exporteren naar een CSV (comma seperated value) bestand. Dit doe je in Outlook door onder bestand (file) naar "Exporteren" te gaan, "adresboek" kiezen.... tekstbestand (CSV) kiezen. Dan moet je het bestand een naam geven en bepalen waar je het wilt opslaan. Vervolgens moet je aangeven welke gegevens je wilt exporteren. Dit is een beetje afhankelijk van welke gegevens je allemaal hebt opgeslagen. Voor de zekerheid kun je alle hokjes aanvinken.

Dan ga je in Gmail naar contactpersonen. Klik rechtsboven op importeren, kies het bestand en klik op openen. Bevestig vervolgens tot de gegevens geimporteerd zijn en check even of het goed is gegaan. Zo niet, dan kun je de hele procedure herhalen met de benodigde aanpassingen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten